Tips edelstenen sieraden

Vijf tips bij het kopen van een edelstenen sieraad

De wereld van de edelstenen sieraden is fascinerend maar tegelijkertijd ook zeer complex. Wat bepaalt de waarde van een edelsteen? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende edelstenen? Hoe weet ik of de edelsteen die ik koop echt is? Aan de hand van een aantal praktische tips geef ik antwoord op deze vragen en meer.

Eerste tip: Neem de tijd om een mooie kleur te selecteren

50% van de waarde van een edelsteen wordt bepaald door de kleur. De regel die hiervoor vaak geldt is dat een edelsteen niet te licht of te donker moet zijn. Er zijn natuurlijk een aantal uitzonderingen zoals de spinel en de opaal. Een prachtig juweel kenmerkt zich vaak door evenwichtige en harmonieuze kleuren.

Harmonie van kleuren

Bij het kiezen van een edelsteen is het belangrijk om er op te letten dat de kleur zich mooi verdeeld over de steen en dat de verschillende kleurtonen samen een geheel vormen.

Bestaat de ideale kleur?

Het antwoord hierop is ja en nee. De ideale kleur is per steensoort anders. Voor de peridoot is dit een limoengroene kleur met zachte geeltinten waarbij alle kleurtonen in evenwicht zijn. De smaragd wordt bewonderd door de sterke donkergroene kleur. Als deze edelsteen te licht is, verliest deze wat van zijn waarde. Er zijn dus een aantal kenmerken om de ideale kleur te herkennen, maar wat de perfecte kleur is, bepaalt u.

De prachtige kleurtonen van de Peridoot

De prachtige kleurtonen van de Peridoot

Tweede Tip: Kijk naar het gewicht

Vaak wordt gedacht dat het totaal karaatgewicht de waarde bepaald van een edelsteen, maar dit is niet zo. Een tien karaat diamant heeft bijvoorbeeld niet dezelfde waarde als tien één karaat diamanten. De waarde van een grote edelsteen is in de regel hoger als 10 losse edelsteentjes.

De waarde van het karaatgewicht wordt ook bepaald aan de hand van de edelsteen. De waarde van hetzelfde karaatgewicht amethisten en smaragden is niet hetzelfde. Daarbij speelt de kwaliteit van de edelsteen ook een rol.

Derde tip: Bekijk de kleureffecten

Natuurlijke edelstenen bestaan uit verschillende kleurtonen die de meest spectaculaire kleureffecten produceren.

Daglicht aangeraden!

Het uiterlijk van een edelsteen is sterk afhankelijk van het licht in de omgeving. Kunstmatig en neonlicht heeft een nadelig effect op de glans en de schittering van de steen. Bekijk de edelsteen dus altijd met zonlicht en laat u verrassen door de prachtige kleurtonen die in het zonlicht verschijnen.

Vierde tip: Kijk naar de herkomst van de edelsteen

Bij het kopen van een edelsteen speelt de herkomst ervan een belangrijke rol. De oorsprong bepaalt namelijk vaak de waarde van de edelsteen. Ik denk aan de Kashmir saffier, de Burmese robijn, Colombiaanse smaragd, Uruguayaanse Amethist of de Paraíba Toermalijn uit Brazilië – om er maar een paar te noemen. In het boek ‘De wereld van edelstenen’, die u bij uw eerste aankoop bij Juwelo ontvangt

Amethist edelstenen sieraad

Amethist edelstenen sieraad

Een edelsteen wordt in vele miljoenen jaren gevormd en de samenstelling is afhankelijk van de plaats waar deze wordt gevonden. Zo wijkt de samenstelling van de Urugayaanse amethist af met andere amethisten, hierdoor wijkt de kleur ook af. Edelstenen zijn zeldzaam en komen slechts op een berperkt aantal delen van de wereld voor. De meest bekende en zeldzame edelstenen zoals de Colombiaanse Smaragd vertegenwoordigen dan ook de hoogste waarde.

Vijfde Tip: alleen sieraden kopen met een certificaat van echtheid!

Veel mensen weten niet hoe ze moeten controleren of het edelstenen sieraad dat ze willen kopen, daadwerkelijk een natuurlijke edelsteen is.

Daarom is het belangrijk om bij het kopen van een sieraad, een certificaat  van echtheid te ontvangen. Hierop wordt aangegeven wat het karaatgewicht, grootte, afmeting en herkomst van de steen is. Hiermee bent u zeker dat uw edelsteen een natuurlijk edelsteen is en geen laboratorium geproduceerde kunstmatige steen is.

Certificaat van echtheid edelstenen

Certificaat van echtheid edelstenen

Juwelo verkoopt alleen natuurlijke edelstenen, dat betekent dat u bij aankoop van een edelstenen sieraad, hier altijd een certificaat van echtheid bij krijgt.

Wilt u aan de hand van dit artikel  meer te weten komen over edelstenen?

In het boek ‘De wereld van edelstenen’ die u bij de eerste bestelling van Juwelo ontvangt, kunt u nog veel meer tips vinden waaraan u een edelstenen sieraad kunt beoordelen. Hierin worden de tips die zojuist zijn benoemd uitgebreid toegelicht.