juwelo.nl

Tanzaniet – Krachtige kleuren

De Tanzaniet staat bekend om de krachtige kleuren en de grote variëteit aan kleurtinten zoals de gele- en de fancy tanzaniet (blauw- en paarstinten). De bekendste plek waar tanzanieten gevonden worden, is Tanzania. Het is niet voor niets dat deze edelsteen naar dit land vernoemd is.

Oorsprong van de edelsteen

De afgelopen jaren is de tanzaniet razendsnel uitgegroeid tot een van de populairste edelstenen onder edelstenenliefhebbers.  De zoisiet, zoals de oorspronkelijke naam is van deze edelsteen is, werd officieel 46 jaar geleden ontdekt en erkent. Voor de Masai stam in Tanzania is het echter al een oude traditie, om Masaivrouwen deze edelsteen te geven bij het vieren van de geboorte van hun kind.

Tanzaniet Ring

Tanzaniet Ring

Tanzaniet niet saffier

De Portugese gemmoloog Manuel D’Souza was in 1967 op zoek naar saffieren toen hij een blauwachtig mineraal ontdekte. Aanvankelijk dacht hij het om een saffier ging. Maar met nader onderzoek kwam D’Souza erachter dat het om een andere edelsteen ging, namelijk de zoisiet (tanzaniet). Henry B. Platt, voormalig voorzitter van de legendarische juwelier Tiffany & Co, noemde het de belangrijkste edelsteenontdekking in 2000 jaar.

Er is nog  iets bijzonders aan deze edelsteen. Het is 1000 keer zeldzamer als diamant en heeft een zeer insense kleur.

Fancy tanzaniet

Fancy tanzaniet

Opmerkelijke prijsontwikkeling van de Tanzaniet

Tiffany & Co. koos ervoor om de naam zoisiet te veranderen naar tanzaniet (vernoemd naar herkomst). Dit bleek een slimme zet te zijn, al snel werd de naam Tanzaniet wereldberoemd.

De afgelopen tien jaar is de prijs van de Tanzaniet met 50% gestegen, voor de edelstenen met AAA kwaliteit is dit zelfs 200%.

Edelsteen sieraden kopen voor de beste prijs

Gelukkig kan Juwelo.nl sieraden met deze edelsteen voor de meest gunstige prijs aanbieden. Dat komt omdat Juwelo zelf de edelstenen inkoopt, de sieraden zelf ontwerp/produceert en vervolgens verkoopt. Er komt dus geen tussenpartij aan te pas en dat betekent de beste prijs voor de klant.