Sieraden uit de tijd van Napoleon

Sieraden uit de tijd van Napoleon

De Franse Revolutie bracht in Frankrijk een breuk in de productie van sieraden. De diamant verdween formeel van het toneel, omdat ze als een symbool van de “decadente aristocratie” werd gezien en de beste goudsmeden uit Parijs verlieten het land.

Blauwe VS2 Briljante Gouden Ring

Blauwe VS2 Briljante Gouden Ring

Een paar jaar later

De “Parijse Juwelier Coorperatie” werd verboden. Er kwamen jaren van  soberheid. Na enige tijd, toen de radicale revolutionaire geest langzaam gekalmeerd was, kwamen er nieuwe impulsen op het gebied van sieraden. Toen Napoleon in 1799 werd benoemd tot Eerste Consul van de Republiek Frankrijk en de mensen weer een hoopvolle toekomst tegemoet zagen, werd de deur voor sieraden weer geopend. De diamanten keerden terug en de Camee veroverde de sieradenscene.

Vanaf 1800 werden de sieraden ontworpen als eenheid met de mode. De traditionele rokken en jurken werden langzamerhand ook vervangen door eenvoudigere en comfortabele kleding, waardoor een zekere bewegingsvrijheid voor vrouwen ontstond – wat met de mode van de XVIII Eeuw  niet mogelijk was geweest. Het opende een nieuwe weg voor creatieve goudsmeden waardoor er een revolutie in de wereld van de sieraden ontstond.

De sieraden in goud en zilver waren enorm, maar met  duidelijke en eenvoudige motieven en zonder invloed van de barok.  Extra franje en meerdere kleuren in een sieraad werden vermeden. Er werd de voorkeur gegeven aan eenvoud en elegantie. Als er toch in kleuren werd gecombineerd, werd dit beperkt tot twee kleuren.

Napoleon als koning van Rome (Portret van Andrea Appiani)

Napoleon als koning van Rome (Portret van Andrea Appiani)

Het nieuwe imperium en zijn keizer

Napoleon veroverde Europese gebieden en deed de hele wereld, “La Grande Nation” versteld staan. In deze draaikolk van macht en verovering werd hij benoemd tot keizer van Frankrijk en liet hij zich kronen in december 1804. De kroon, die hij droeg, was een laurel tiara, zoals de Romeinse keizer Caesar gedragen  had, alleen was deze gemaakt van puur goud. Ze spraken toen al over de “Napoleontische sieraden”. Dit is niet alleen te danken aan de excentrieke accessoires die Napoleon droeg, maar ook om de collectie sieraden van zijn vrouw Josephine. De nieuwe keizerin hield van de luxe en had een zwak voor dure sieraden.

Joséphine de Beauharnais (schilderij van François Gérard, 1801)

Joséphine de Beauharnais (schilderij van François Gérard, 1801)

Een kenmerk van deze nieuwe stijl was om kleine diamanten als accent edelstenen te gebruiken. Een ander voorbeeld is de mystieke set van kettingen en oorbellen omringd door diamanten, smaragden in goud. Deze set werd door Napoleon en Josephine aan Josephine’s dochter Stéphanie de Beauharnais, gegeven toen Stéphanie trouwde met de groothertog van Baden. Elk van deze smaragden is omgeven door kleine diamanten. Erg in de mode waren ook ringen met een groot ovaal geslepen gekleurde edelsteen, die werden omringd door kleine diamanten.

Muzo Colombiaanse Emerald Gouden Ring

Muzo Colombiaanse Emerald Gouden Ring

Vandaag de dag is dit model overal te vinden en we vinden het moeilijk te geloven dat er een tijd was dat dit soort ontwerpen niet bekend waren. Maar destijds was het revolutionair en werd het al gezien als napoleontische sieraden. Josephine moest scheiden van Napoleon, omdat zij hem geen ​​erfgenaam kon geven. De sieraden die behoorden tot de staat Frankrijk, moest ze achterlaten, echter had ze van haar eigen geld veel sieraden gekocht die ze tot haar dood droeg.

Op dit moment kunt u in onze collectie veel juwelen vinden met grote edelstenen omringd met siersteentjes. Als u op zoek bent naar sieraden in Napoleontische stijl, dan kunt u dat zeker bij ons vinden, neem in dat geval een kijkje in onze online webshop van juwelo.nl