edelstenen_juwelo.nl

Robijn – De klassieker onder de edelstenen

De robijn behoort net als de smaragd en de diamant tot de klassieke edelstenen. Deze steen wordt door edelstenenliefhebbers en deskundigen al eeuwenlang begeerd. Maar wat maakt deze steen zo bijzonder en wat is de ideale kleur? De belangrijkste kenmerken hebben we op een rijtje gezet.

Kleur robijn

De kleur van de robijn wordt vaak omschreven als ongeëvenaard. De meest waardevolle kleur is donkerrood met een lichtblauwe tint, zoals de malawi robijn en de avondrode robijn.

De perfecte kleur bestaat natuurlijk niet omdat deze voor iedereen anders is. Een robijn met een lichtrode gloed kan soms net zo charmant zijn als de klassiek donkerrode kleur. De juiste kleur is de kleur die bij jou past.

Robijn ring

Robijn ring

tanzaniet robijn ring

tanzaniet robijn ring

Zoals in de afbeeldingen hierboven is te zien, is er een breed scala aan verschillende soorten robijnen met allen een eigen kenmerk. De kleur komt het mooiste tot uiting in het daglicht, dan worden de mooiste kleureffecten gecreëerd. Wat de mooiste robijn is? Dat bepaal jezelf.

Wat is jouw favoriet?

Robijnen bevatten naast het rood altijd een secundaire kleur zoals: roze, paars, oranje of zelfs kastanjebruin. Deze extra kleurtinten zijn zichtbaar door de sporenelementen die zich in de edelsteen bevinden.

Geografische oorsprong 

In onder meer Malawi en Tanzania worden de mooiste robijnen gevonden, zoals de avondrode-en de tanzaniet robijn.

Avondrode robijn

Avondrode robijn

De schittering en zuiverheid

Een transparante zuivere robijn heeft een hoge waarde. Verder bepaalt het aantal insluitingen (onzuiverheden) voor een deel de waarde. Het is voor de robijn heel normaal dat het insluitingen bevat omdat het een natuurlijk verschijnsel is. Bovendien is deze edelsteen zonder insluitingen simpelweg bijna niet te vinden.

Synthetische vs natuurlijke edelstenen

Er worden ook regelmatig synthetische stenen in winkels verkocht. Deze zijn vaak vrij van insluitingen en bevatten nauwelijks oneffenheden. Maar deze nepedelstenen worden niet zo gewaardeerd als de echte natuurlijke edelstenen die door onder meer door Juwelo verkocht worden. Omdat een natuurlijke edelsteen kleureffecten creëerd die ongeëvenaard zijn.

Natuurlijke edelstenen kopen bij Juwelo.nl

Via de site van Juwelo.nl kun je een totaaloverzicht vinden met edelstenensieraden zoals: ringen, armbanden en hangers met echte edelstenen.