Colombiaanse smaragden

De Colombiaanse smaragden … zijn ze niet voor Colombianen?

Colombia is bij uitstek de exporteur van smaragden. Mijn ervaring, om een smaragd te kopen in Colombia was erg inspirerend!

Mijn tandarts is Colombiaanse en ook een zeer goede vriendin van mij. Ze heet Jackie. Met haar heb ik het afgelopen jaar Colombia bezocht, wat een prachtig land!
Uiteraard wilde ik het “Museo de la Esmeralda” (Smaragd Museum) in Bogotá bezoeken. Ik kon natuurlijk niet naar het land van de Smaragd gaan zonder een bezoek te brengen aan dit museum waar de geschiedenis van deze juwelen getoond wordt en de schoonheid van smaragden wordt gevierd. De smaragd is al lange tijd het symbool van Colombia … maar over het museum zal ik in een ander artikel vertellen.

Op het vliegtuig naar Bogota

Op het vliegtuig naar Bogota

Mijn tandarts nam me mee naar het museum en we waren onder de indruk van wat we zagen. Toen we het museum verlieten, zei ze: “Ik heb geen sieraad met Colombiaanse smaragden. Ik wil er graag een kopen! “Bijna automatisch antwoordde ik dat er verschillende, zeer exclusieve sieraden met smaragden in de Juwelo collectie beschikbaar zijn. Maar ze bedoelde, dat het kopen van een Colombiaanse smaragd in Colombia juist wat romantisch had. Ik ben zelf niet bijzonder romantisch en ik beslis vaak ‘praktisch’… maar als we in Colombia zijn, waarom dan ook niet een Colombiaanse smaragd kopen?

Colombiaanse smaragden in verschillende delen

Colombiaanse smaragden in verschillende delen

De interessante ervaring om een Colombiaanse smaragd in Colombia te kopen

Het eerste wat we deden was, familieleden, vrienden en kennissen van Jackie vragen, waar we in Bogotá een mooie smaragd konden vinden. Toen kwam de eerste verrassing: Oops! Geen van hen had al eerder een smaragd in Bogota gekocht.

Wij lieten ons niet ontmoedigen en gingen naar een mooie, chique wijk genaamd “La Candelaria”. Onze pelgrimstocht begon door de vele sieradenwinkels. Ik was op zoek naar leuke gesprekken met de lokale experts. Eén van hen vertelde me hoe belangrijk de kleur van de Colombiaanse smaragden is. Een licht blauwe of gele kleurtoon zou de prijs direct doen dalen.
De tweede deskundige legde me uit dat sinds 2008 het “Centro de Desarrollo Tecnológico de la Esmeralda Colombiana” (Technological Development Center van de Colombiaanse smaragd) een certificaat verstrekt, met als doel, het vermijden van oplichting. Een andere juwelier vertelde me dat dit certificaat onmisbaar is geworden omdat er veel nep smaragden in omloop zijn en veel kopers het verschil niet direct zien tussen een echte en een nep smaragd.

Colombiaanse Emerald Gouden Ring

Colombiaanse Emerald Gouden Ring

Deze ontwikkeling had de handel in smaragden erg geschaad, zei mijn gesprekspartner, en daarom is het certificaat een goede zaak, zowel voor de koper als voor de verkoper.
Een constante in de gesprekken was de term “Muzo”. Elke keer als we een bijzonder mooi exemplaar zagen, werd ons verteld, dat het om een “Muzo-smaragd” ging. De smaragden uit de regio Muzo in de provincie Boyacá zijn de meest gewilde smaragden in de wereld. Deze juweeltjes werden al door de Muzo Indianen opgegraven enkele eeuwen voor de verovering van de Spanjaarden. Deze Indianen gingen de geschiedenis in als zeer opstandig en dapper. 20 jaar duurde het voordat de Spanjaarden de Muzu- Indianen konden onderwerpen. Het was een wrede tijd. Vandaag de dag is de Muzo smaragd in de hele wereld erkend als een van de meest exclusieve smaragden.

Ik besefte opeens dat alle mensen met wie we hadden gesproken over ‘buitenlanders’ en ‘toeristen’ spraken. Mijn tandarts Jackie, keek dan vaak een beetje boos en benadrukte herhaaldelijk dat zij Colombiaanse was. We werden geconfronteerd met de statistieken: “De meeste Colombiaanse smaragden zijn gekocht in New York en Tokio,” kregen we te horen. “Elk jaar komen uit Europa of Azië nieuwe juweeltjesjagers (“en ik ken er één!” Dacht ik bij mezelf) om Colombiaanse smaragden te kopen.

Uitzicht over Bogotá

Uitzicht over Bogotá

De voordelen van de nieuwe technologie
Eindelijk, bij een exclusieve juwelier vond Jackie dan toch precies wat ze in gedachten had. Een smaragd uit Muzo, van overweldigende schoonheid en een uitstekende helderheid. De deskundige onderwierp deze edelsteen voor onze ogen aan een laser onderzoek. Op een scherm konden we zien wat het kwaliteitsniveau van deze smaragd was. Opnieuw kwam het probleem naar voren, dat er niet veel smaragden op de lokale markt achterblijven. De juwelier vertelde ons: “De mooiste Colombiaanse smaragden zijn te zien in de ramen van de beste juweliers in de wereld. Want dat is de wereld waarin we leven, een wereld waarin de beste wijn, de beste thee, de beste ebbenhout, de beste ham, de beste zijde en de beste diamanten voor de export ‘zijn’. Mijn tandarts was op dit punt echt boos. Toen we in een café waren, zei ze tegen me: “Het kan zijn dat de beste koffie machines uit Italië komen, maar de beste koffie uit Colombia en … kijk om je heen! Allen die hier zijn, zijn echt Colombianen! Jij bent de enige buitenlander hier!” Zei ze met een knipoog. Ik lachte en dacht aan de prachtige exemplaren van Muzo smaragden die over de hele wereld bekend zijn.

Smaragden uit Colombia en meer prachtige edelstenen vindt u ook in onze webshop van juwelo.nl