De beroemde juwelen van koning Hendrik VIII

Koning Hendrik VIII

Het verhaal van Hendrik VIII (Tudor) is legendarisch. Het is niet voor niets dat er veel films en series zijn gemaakt over dit bijzondere verhaal. Het verhaal van Hendrik VIII is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk.

Robijnen en juwelen van Engelse vorsten

De indrukwekkende sieraden die koning Hendrik VIII droeg stonden symbool voor macht. Op de schilderijen die van Hendrik VIII gemaakt zijn, is Hendrik te zien met de meest exclusieve sieraden zoals robijnen.

Koning Hendrik VIII was zeer omstreden. Hij  was de koning die een breuk forceerde met de Rooms-katholieke kerk. Intriges en schandalen waren hem niet vreemd. Zo eindigden twee van zijn vrouwen: Anne Boleyn en Catherine Howard op het schavot.

Sieraden met edelstenen voor de beste prijs

Portret van koning Hendrik VIII  met robijnen

Holbein de Jonge portretteerde Hendrik VIII verschillende keren. Op een van deze schilderijen is hij te zien in zijn eigen kamer van het Whitehall Palace. Er wordt nu aangenomen dat hij het schilderij heeft gekregen in 1537 om de geboorte van Edward, zijn eerste mannelijk nageslacht te vieren.

portret_koning_HendrikdeVIII_robijnen_sieraden
Portret van Hendrik VIII  met een halsketting van robijnen– Hans Holbein de Jonge

Dit portret toont een koning met een indrukwekkende sieradenset met robijnen rond de nek en schouders. Het was niet het enige portret van de koning geschilderd door Holbein de Jongere. Maar op dit schilderij zien de robijnen sieraden er het meest indrukwekkend uit. Dit zijn de meest exclusieve juwelen van de hoogste kwaliteit.

Robijn was de meest gewilde edelsteen van dat moment

De waarde van de robijn lag destijds hoger als die van de diamant. Dit juweel stond voor macht, rijkdom en klasse. Vandaag de dag is de robijn nog een van de populairste edelstenen.

Het portret van Hendrik VIII ondersheidt zich van andere vorsten. Omdat hij geen zwaard of scepter in zijn hand heeft, zoals gebruikelijk was voor portretten in deze tijd. Hij kijkt op het portret recht vooruit en houdt een handschoen en een dolk in zijn hand, dat symboliseerde onaantastbaarheid. Op dit schilderij is niet alleen de robijnen halsketting te zien, Hendrik VIII draagt daarnaast ook een hoed versierd met saffieren en zijn kleren zijn bedekt met goud en edelstenen.

Het Portret van Hendrik VIII met robijnen is vaak gekopieerd

Het portret van Hendrik VIII maakte wereldwijd zoveel indruk, dat dit beeld massaal werd hergebruikt door andere europese monarchen. Koning Hendrik VIII kan met recht een trendsetter genoemd worden. Koning Hendrik VIII zou hier echter het volgende over gezegd hebben:

“Niemand kan de hoop hebben te worden vergeleken met iemand zoals ik”

Master_Crew_Joshua_reynolds_robijnen_HendrikVIII
Master Crew – Joshua Reynolds

In de 18e eeuw was het gebruikelijk in adellijke families om hun kinderen in dezelfde pose te laten vastleggen als in dit geval koning Hendrik VIII. Het beroemde schilderij “Master Crew” Joshua Reynolds is hier een voorbeeld van. De kleine jongen zoals hier boven te zien, is vastgelegd in dezelfde pose en draagt vergelijkbare sieraden, zoals een halsketting met robijnen.

Robijnen echt?

Maar het eind van dit verhaal is verrassend. Een paar honderd jaar later blijkt, dankzij de vooruitgang van de wetenschap, dat de kraag van Hendrik VIII geen robijnen bevatte, maar spinellen.  Welliswaar spinellen edelstenen van de hoogste kwaliteit, maar geen… robijnen.


Rode Spinellen – Juwelo edelstenen sieraden

Sieradenset met spinellen!

Meer interessante sieraden:

Bestel robijnen ​sieraden tegen de beste prijs!