edelstenen

Edelstenen – hoe kies je een edelsteen?

Edelstenen zijn een wonder van de natuur en ontstaan op verschillende manieren. Maar wat bepaalt de kleur van een edelsteen? En hoe kies je een edelsteen? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van edelstenen en krijg je antwoord op bovenstaande vragen.

Hoe ontstaan edelstenen?

Edelstenen kunnen ontstaan door het stollen van gesteente na een extreme verhitting zoals na een vulkaanuitbarsting. Na de afkoeling van dit gesteente kan hieruit een edelsteen zoals graniet ontstaan. Een edelsteen kan ook onder hoge druk ontstaan voorbeelden hiervan zijn de andalusiet en de opaal. Het ontstaan van een edelsteen kan duizenden tot miljoenen jaren duren. De kleur van de edelstenen worden bepaald door de grondstoffen die zich in de bodem bevinden.

Edelsteen effecten

Edelstenen staan bekend om de prachtige kleur of lichteffecten. Denk hierbij aan de ster saffieren, waarbij je een ster in de edelsteen ziet op het moment dat het zonlicht in aanraking komt met deze bijzondere edelsteen.

De Alexandriet staat bekend om haar beroemde kleureffect. Deze edelsteen kan van kleur veranderen onder invloed van licht. De kleur varieert van rood tot groen. In de video hieronder zie je hiervan een voorbeeld.

Kies je favoriete edelsteen

Edelstenen komen voor in allerlei groottes, kleuren en vormen. Het kan daarom lastig zijn om jouw favoriete edelsteen te kiezen uit het grote aanbod edelsteen sieraden. Daarom zijn hieronder de bekendste en meeste bijzondere edelstenen op een rijtje gezet.

Diamant

De diamant is de hardste natuurlijke edelsteen en wordt daarom ook gebruikt voor industriële toepassingen. Zodra deze edelsteen in aanraking komt met licht ontstaan een prachtige schittering van wit licht. Diamanten zijn de populairste edelstenen en hebben daarom een hoge waarde.

Smaragd

De Smaragd is een van meest uitgesproken edelstenen. De diepgroene kleur staat voor klasse en stijl. Daarom wordt deze edelsteen regelmatig verwerkt in edelsteen sieraden. Via de site van Juwelo.nl kun je ook een aantal prachtige smaragd sieraden vinden.

Saffier

Saffieren edelstenen zijn in verschillende kleuren beschikbaar. De blauwe saffier behoort echter tot de favoriete edelstenen. De donkerblauwe kleur van de saffier in van ongekende schoonheid. Deze edelsteen heeft bovendien een prachtige glinstering. Sieraden met deze edelsteen worden daarom regelmatig gebruikt voor feestelijke gelegenheden.

Robijn

De robijn is ongekend populair vanwege de dieprode kleur. Deze stijlvolle edelsteen wordt regelmatig verwerkt in edelsteen sieraden omdat deze edelsteen goed te combineren is met zowel sjieke als casual kledingstukken.

Opaal

Opalen zijn beroemd vanwege hun bonte kleurenspel. Als je de steen vanuit een andere hoek bekijkt lijkt de kleur te veranderen. Dit maakt deze edelsteen zo geliefd. Opalen worden regelmatig verwerkt in sieraden omdat deze steen een prachtige uitstraling heeft.

EDELSTEEN SIERADEN JUWELO.NL

Informatie over edelstenen

Juwelo heeft nu ook een edelsteen encyclopedie. Hier lees je alle benodigde informatie over de samenstelling, eigenschappen en herkomst van de verschillende edelstenen. Zo vindt je altijd de edelsteen die bij jou past.

Hieronder vindt je een overzicht met alle edelstenen en edelsteen sieraden:

Agaat Alexandriet Amazoniet Amblygoniet Amethist Ametrien Ammoliet Andalusiet Apatiet Aquamarijn Aragonit Barnsteen Beril Carneool Chalcedoon Chrysopraas Citrien Danburiet Diamant Diopsied Fluoriet Gosheniet Granaat Hematiet Hemimorfiet Ioliet Jade Jaspis Kattenoog-scapoliet Korund Kunziet Kwarts Kyaniet Labradoriet Lapis-lazuli Maansteen Malachiet Markasiet Mookaiet Morganiet Onyx Opaa Parel Parelmoer Peridootn Petaliet Prehniet Rhodoliet Rhodoniet Robijn Rubeliet Russische diopsied Saffier Scapoliet Schelp Serafiniet Sfaleriet Sfeen Sillimaniet Smaragd Sodaliet Spinel Tanzaniet Tijgeroog Toermalijn Topaas Turkoois Veldspaat Vuuropaal Zirkoon Zonnesteen Zultaniet