Elizabeth van Beieren Keizerin van Oostenrijk, beter bekend als ‘Sissi’, stond bekend om haar sterke persoonlijkheid en haar prachtige verschijning. De Sissi zoals wij die kennen uit de Sissi films van de jaren 50, waren een hit over de hele wereld. In deze films wordt een romantisch beeld van Sissi geschetst, terwijl de werkelijkheid minder rooskleurig was. Ze kon maar moeilijk omgaan met de strikte protocollen en ze leed daarbij aan zware depressies.
Vandaag de dag weten we dat ze een bijna obsessief met haar lichaam bezig was. Ze hield er een streng dieet op na en sportte meerdere uren per dag – en dat was absoluut ondenkbaar voor een vrouw van die tijd – ze rookte ook sigaretten en had een anker getatoeëerd op haar arm. Dat deed ze uit medeleven met de zeelieden die geen thuis hadden.
Eeuwige mythe
Sissi is voor ons vandaag de dag een mythe, door haar schoonheid en rebelse persoonlijkheid.
Sissi is in haar leven heel vaak geportretteerd. De beroemdste van alle portretten is het portret met de “diamanten sterren” – tegenwoordig bekend als ‘Sissi-Stars “juwelen. De schilder Franz Xaver Winterhalter heeft hiervan verschillende portretten gemaakt. Op een van deze schilderijen is Sissi te zien met de ‘tien sterren’ variant.
De “Tien sterren” van diamanten zonder kralen zijn een creatie van de juwelier Rozet en Fischmeier, die sieradenleveranciers van het hof in Wenen waren. Een set van deze collectie is bewaard gebleven en werd meerdere jaren in de Sissi-Museum tentoongesteld.
De juwelier Köchert leverde de grote ster met diamanten en parels in het midden van elke ster. Deze draagt Sissi op het portret gemaakt door Winterhalter en bestaat uit zevenentwintig sterren met parels in het midden.
Een spectaculaire diefstal
Het diadeem dat Sissi droeg werd in het paleis Schönbrunn in Wenen in 1998 tentoongesteld. Toen gebeurde iets ondenkbaars, dieven slaagden erin het sieraad om te ruilen voor een kopie. Een veiligheidsagent ontdekte dit per toeval, vervolgens werd alles op alles gezet om het gestolen diadeem terug te vinden.- Een jaar later werd het diadeem in de stad Winnipeg teruggevonden. Het sieraad bevond zich in het huis van de oma van een zeer bekende dief. De eigenaar moest vervolgens 10 jaar wachten, voordat hij het diadeem weer in ontvangst kon nemen, dit kwam omdat de man pas na 10 jaar werd veroordeeld. Dit “Sissi-Star” juweel werd overgenomen door de Culturele Vereniging Schönbrunn in 2010 en is sindsdien in de “Sissi-museum” in Wenen te zien. Er zijn ook andere portretten van Sissi, waarop ze is te zien met sieraden met diamanten ,robijnen en parels. Deze set is te zien op een portret uit 1875 van de schilder Georg Raab.
Diamanten, robijnen en parels zijn uiteraard ook te vinden op de website van Juwelo.nl